On kukkasipuleiden istutusaika

 In Kasvit, Ohjeita

Kevään kukkaloisto varmistetaan nyt. Kukkasipuleita myydään syksyllä ruokakaupoissakin, joten saatavuudesta ei kevään kukinta jää ainakaan kiinni.

Keväällä kukkivien sipulikukkien kuten tulppaanin, krookuksen ja narsissin sipulit istutetaan maahan syksyllä, kun ilmat ovat viilenneet. Tarkoitus on, että sipulit ehtivät juurtua ennen talven tuloa, mutta eivät nostaisi vihreitä versoja maan pinnalle ennen kevättä. Yleisimmin istutusajaksi suositellaan syys-lokakuuta, riippuen istutettavasta sipulista ja istutuspaikan maantieteellisestä sijainnista. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä aiemmin sipulit istutetaan. Etelä-Suomessa talvet ovat leutoja ja kukkasipuleiden istutukseen ehtii hyvin vielä marraskuussakin.

Oikea ajoitus on taito- ja hieman myös tuurilaji, sillä pakkasten ja lumen saapumisen ajankohtaa sopii usein vain arvailla. Jonain vuonna Jyväskylässä on paukkunut lokakuussa lähes 20 asteen pakkanen, seuraavana vuonna maa on sula vielä tammikuun puolen välin tietämillä. Omalla pihalla varhain syyskuussa istutetut pikkusipulit nostivat versonsa pintaan ennen joulua, jotka sitten palentuivat tammikuussa pakkasten ja lumen saapuessa. Versojen paleltuminen ei välttämättä pilaa kevään kukintaa kokonaan, mutta heikentää sitä selvästi; onhan sipuli antanut osan varastoimastaan voimasta hukkaan menneeseen kasvuun.

 

Oikea istutussyvyys varmistaa kukinnan

Oikean istutusajankohdan lisäksi kukintaan vaikuttaa merkittävästi oikea istutussyvyys. Kukkasipulit viihtyvät parhaiten hiekansekaisessa mullassa. Tiukkaa savimaata kannattaakin keventää hiekalla ja turpeella. Oikea istutussyvyys on kolme kertaa sipulin korkeus. Kukkasipuleita istutetaan harvemmin liian syvään, sen sijaan niiden kohtalona on usein olla liian lähellä maan pintaa.

Kukkasipulilla on paljon ravinteita ja kosteutta varastoituneena sipuliin ja se antaa hoitajalleen anteeksi helpommin kuin moni muu kasvi. Kokonaan ilman hoitoa sekään ei kuitenkaan aina pärjää. Erityisesti katon tai katoksen alla on tärkeää muistaa tasainen kastelu. Sipuleita ei saa hukuttaa, mutta ei myöskään päästää tyystin kuivumaan. Sipulikukkia voi lannoittaa kevään tullen maltillisesti vähätyppisellä ravinteella

Kukinnan jälkeen kukkavarsi katkaistaan, jottei kasvi käytä voimiaan siementen kehittämiseen. Lehdet sen sijaan jätetään keräämään voimia sipulille. Mikäli sipulikukat koristavat keväistä nurmikkoa, pitäisi ruohonleikkaajan malttaa odottaa vuoroaan kunnes sipulikukkien lehdet ovat alkaneet nahistua. Kukkapenkissä nahistuvat tulppaaninlehdet häviävät yleensä muiden kasvien kevätkohinan sekaan, eikä niitä ole välttätämöntä poistaa.

Jotkut kukkasipulit ovat hanakoita tekemään sivusipuleita ja laajentamaan kasvustoaan. Jossain vaiheessa penkin omistaja kuitenkin huomaa sipuleiden tuottavan runsaasti lehtiä, mutta kukkivan niukasti. Silloin on paikallaan nostaa sipulit ylös ja harventaa kasvusto. Ylösnostetut sipulit istutetaan välittömästi uudelleen tai säilytetään pimeässä ja kuivassa paikassa syysistutukseen saakka.

Recommended Posts