Vadelma – heinä- elokuun aromikas herkku

 In Kasvit, Ohjeita

Vadelmat kypsyvät nyt hurjaa tahtia. Ensimmäiset ylikypsät marjat ovat jo ehtineet tippua maahan, mutta liekö tämän kummallisen kesän syytä, kun kypsien vadelmien seasta löytyy oksia, joissa on vielä kukkanuput puhkeamatta.

Monille villivadelman aromi on ”se juttu”, mutta toisaalta viljeltyjen vadelmalajikkeiden marjojen suurempi koko, satoisuus ja poiminnan helppous ovat myös houkutuksia herkkusuille. Lajikkeita onkin moneen lähtöön: matalaa ja korkeaa, suurempaa ja pienempää, makeampaa ja happamampaa jne. Vadelmakaupoille mennessä kannattaakin miettiä, haluaako syödä marjat tuoreina, jolloin kannattaa valita makeampi lajike, vai valitseeko paremmin säilöntään sopivan happamamman ja kiinteämmän lajikkeen.

Vadelmalle valitaan aurinkoinen kasvupaikka, joka on suojassa pistävimmiltä puhureilta. Vadelmalla on paljon erilaisia tauteja ja tuholaisia, joita luonnonvadelmat sietävät yleensä hyvin. Ne voivatkin olla taudinlevittäjiä viljellyille vadelmille ja siksi luonnonvatukot olisi syytä raivata vattumaan lähistöltä. Samasta syystä kasvupaikaksi kannattaa valita maaperä, jossa ei ole hetkeen kasvanut vadelmia tai mansikoita. Vadelma viihtyy, jos saa upottaa varpaansa syvään, kalkittuun multaan. Runsasta typpilannoitusta (esim. kanankakkaa tai kompostia) ei kannata vadelmalle sen sijaan antaa, sillä typpi kiihdyttää vihreän lehtimassan kasvua marjojen kustannuksella.

Vadelma on kaksivuotinen puolipensas. Se tarkoittaa, että oksa kasvaa ensin yhden kesän ja seuraavana kesänä samainen oksa kukkii ja marjoo. Kun sato on tuotettu, oksan tehtävä on täytetty ja se kuolee pois. Vatukosta ei siis missään nimessä kannata leikata vihreitä oksia pois turhina, koska siinä menettää seuraavan kesän sadon. Sen sijaan marjoneet oksat kuivuvat lopulta pystyyn ja ne voi huoletta leikata, ettei kasvustosta tule toivotonta risukkoa. Korkeiksi kasvavat lajikkeet kannattaa myös tukea.

Villi tai viljelty se on makuasia. Fakta on kuitenkin se, että juuri nyt on aika pyörähtää puskaan ja nauttia kesän sadosta!

Ps. Vattumadot ovat muuten akvaariokalojen ykkösherkkua, joista suorastaan kiistellään lasiseinien vetisemmällä puolella.

Recent Posts