Avojuuriset aitataimet istutetaan aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä

 In Ohjeita

Lokakuu etenee vauhdilla ja monet puutarhamyymälätkin ovat jo sulkeutuneet. Osa myymälöistä on vielä kuitenkin avoinna ja niissä käy erityislaatuinen kuhina. Alkukevät ja loppusyksy ovat nimittäin aikaa, jolloin istutetaan paljasjuuriset aitataimet. Aitataimet ovat edullisia pikkutaimia, usein yksivuotisia haaroittumattomia ”piiskoja”, jotka istutetaan kasvin ollessa lepotilassa. Paljasjuurinen taimi ei nimittäin jaksa ylläpitää lehdistön nestejännitystä ja tarvitseen kaiken voiman hyvään juurtumiseen.

Avojuuritaimi säilytetään vedessä aivan istutushetkeen saakka, sillä juuret ovat erityisen alttiit kuivumiselle. Paras istutussää olisikin sateinen ja tyyni päivä, jolloin aurinko ja tuuli eivät pääse käsiksi herkkään juuristoon. Kasvin juuriston tärkein osa ovat pienet, hennot, hiusmaiset pätkät juuriston kärjissä. Niissä juurisolukko on aktiivisinta ja myös kaikkein herkintä vaurioitumiselle.

 

Niksit aitataimen istuttamiseen

Paljasjuurisen taimen juuristo levitetään istutuskuoppaan mahdollisimman levälleen, sillä juuret jäävät maan sisälle siihen asentoon kuin ne ovat silloin, kun multaa kipataan jälleen niiden päälle. Kasvapa siinä sitten komeaksi pensaaksi, jos varpaat jäävät viimeisen päälle sykkyrään! Syyssateillakin istutetut aitataimet kastellaan hyvin. Kastelu tiivistää maan ja täyttää kuoppaan mahdollisesti jääneitä ilmakuplia.

Aitataimien istutusleikkaus on myös tärkeä toimenpide. Taimea leikataan reilusti n. 10 – 15 cm korkeuteen. Pensasaita lähtee nimittäin haaroittumaan leikkauskohdan alapuoleta. Liian ylhäältä leikatun aidan tunnistaakin siitä, että sen alaosa on paljasta runkoa ja yläosa muistuttaa luutaa tai saunavastaa. Tuuhean aidan aikaansaamiseksi leikkaus toistetaankin vuosittain niin, että kesän aikaista kasvua jätetään 10 – 15 cm.

Muutoin avojuuritaimista istutettavaan pensasaitaan pätevät samat säännöt kuin astiataimista tehtävän aidan istutukseen. Siitä olenkin kirjoittanut jo aikaisemmin.

Recommended Posts