Hoito-ohjeita joulukukille

 In Kasvit, Ohjeita, Vinkit

Näin joulun aikaan ilahdutamme itseämme ja läheisiämme joulukukilla. Mutta kuinkas niiden hoito sujuikaan? Nappaa tästä niksit yleisimpien joulukukkien hyvinvointiin ja pitkäikäisyyteen. Ajantasaiset tiedot joulukukkien myrkyllisyydestä sekä hoito-ohjeet myrkytystapauksissa voit tarkistaa Myrkytystietokeskuksen sivuilta. 

Hyasintti

Hyasintti on helppohoitoinen sipulikasvi. Hoidoksi riittää loraus vettä kerran, kaksi viikossa. Hyasintti on edullinen joulukukka ja sen kukinta kestää noin viikon. Kaupasta kannattaakin valita vielä nuppuinen hyasintti, joka avaa kukintonsa huoneenlämmössä parissa päivässä. Kukintaa voi pitkittää nostamalla kukan yöksi tai työpäivän ajaksi viileään. Hyasintissa on vahva tuoksu, mikä edustaa monille joulua. Tuoksun vuoksi sen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen allergiaperheissä. Tuoksutonta ja pitkäikäistä kauneutta hyasintista saa sijoittamalla sen ikkunoiden väliin.

hyasintti

Amaryllis eli ritarinkukka

Amaryllis on joulukista näyttävimpiä. Sipulikukkana se on hyasintin tavoin hyvin helppohoitoinen. Hoidoksi riittää niukka kastelu. Halutessa kukintaa voi pitkittää siirtämällä amarylliksen yöksi viileään. Amarylliksen kukkavarsi venyy ja kaareutuu usein toivottua pidemmäksi. Vartta voi tukea haluttuun asentoon tai sen voi katkaista maljakkoon leikkokukaksi. Kiepauta leikkoamarylliksen varren tyveen kumilenkki estämään varren rullautumista.

Joulusypressi (lawsoninsypressi, huonekataja, joulukataja)

Joulusypressi on suosittu jouluhavu, jota on saatavana monen kokoisena. Pieneen kotiin siitä saakin oivallisen korvikkeen joulukuuselle. Sypressistä leviää kotiin melko voimakas havun tuoksu, joka voi ärsyttää herkimpiä. Sypressin hoidossa tärkeää on riittävä kastelu, sillä kuiva ja lämmin huoneilma kuivattaa sypressin nopeasti. Kasvia ei saa päästää rutikuivaksi, koska neulaset ruskettuvat ja kuivuvat herkästi. Sypressille kannattaakin järjestää suojaruukku tai aluslautanen, jonka kautta sitä voi kastella niin paljon kuin kasvualustaan suinkin vettä imeytyy. Sypressi hyötyy myös sumuttelusta. Sijoita sypressi kauas pattereista ja muista lämmönlähteistä.

Joulutähti eli tähtilatva

Joulutähti on joulukukkien nirppanokka. Se inhoaa viileää ja vetoa. Valitse kaupassa terhakka kasvi, joka ei ole viettänyt aikaansa ulko-oven vieressä, sillä kylmettynyt joulutähti pudottaa lehtensä parissa päivässä. Joulutähti on myös syytä pakata kunnolla, sillä se kaihtaa jo alle kymmenen plusasteen lämpötilaa. Kukkakaupassa tämä tiedetään varmasti, mutta asia on syytä muistaa, mikäli ostat kukan marketista ja pakkaat sen itse tai kaupassa on sesonkiapua kukkia paketoimassa. Myös kastelun suhteen joulutähti on tarkka: liika märkyys on myrkkyä, siitä merkkinä lehdet kellastuvat ja putoavat. Liiallinen kuivuuskin saa lehdet putoamaan, joten säännöllisyys ja kohtuus kastelussa ovat tämän joulukukan kanssa valttikortteja. Joulutähteä kastellaan pari kertaa viikossa, pintamullan on hyvä antaa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Hyvin hoidettuna joulutähti on joulukukista pitkäikäisimpiä ja se kestää jopa ensimmäisestä adventista loppiaiseen.

Jouluruusu

Jouluruusu on melko pitkäikäinen ja kohtuullisen helppohoitoinen joulukukka. Jouluruusu arvostaa tasaista kosteutta. Jos kasvi pääse kuivahtamaan, kukat voivat nuupahtaa, mutta ne virkoavat taas kastelun myötä. Jouluruusua suositellaan kasteltavaksi alakautta: aluslautaselle kaadetaan vettä, annetaan imeytyä kymmenisen minuttia ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois. Jouluruusu kellastuttaa helposti lehtiään. Se ei ole vaarallista vaan kuuluu kasvin elämään. Kellastuneet lehdet voi leikata pois ja koristaa mullan pinnan esim. sammalella. Vie huoneenlämpöön sijoitettu jouluruusu välillä viileään, jotta kukinta kestää pidempään.

Huonekuusi (norfolkinaraucaria, araucaria)

Huonekuusi nostaa päätään joulukukkarintamalla ja sopii sypressin ohella erinomaisesti korvaamaan joulukuusta. Huonekuusi nauttii viileästä ja valoisasta paikasta, mikä on Suomen talvisissa oloissa monesti haasteellista. Ihanteellinen lämpötila huonekuuselle on 5 -15 astetta, mutta se voi pärjätä ongelmitta, jos lämpötila ei nouse yli 20 asteen. Älä siis sijoita huonekuusta patterin läheisyyteen! Tasainen kosteus on huonekuusen hoidossa tärkeää, kastele sitä siis usein. Suojaruukun tai aluslautasen avulla voit antaa kasvualustan imeä vettä pari kertaa viikossa niin paljon kuin se kykenee. Huonekuusi hyötyy myös sumuttelusta, voit käyttää sitä myös suihkussa.

Asetelmat

Onko sinulla jouluasetelma, jossa on vierekkäin erilaista hoitoa vaativia kasveja? Asetelmien hoito voi olla kinkkistä, jos vierekkäin on kasvit, joista toinen vaatii kuivuutta ja toinen jatkuvaa kastelua. Mieti silloin, haluatko säilyttää kasveista jonkun huonekasvina vielä joulun jälkeenkin ja hoida asetelmaa sen ehtojen mukaan. Muutoin on hyvä huolehtia asetelman tasaisesta kosteudesta säännöllisellä kastelulla. Jos asetelmassasi on hyasintti, joka nuutuu muita nopeammin, voit vaihtaa sen tilalle uuden kukan ja pitää asetelmasi edustavana pidempään.

Recommended Posts