Kuinka pensasaita istutetaan?

 In Ohjeita

Kasvien istuttaminen ei ole rakettitiedettä, mutta muutamia perusasioita on hyvä pitää mielessä onnistuneen ja kestävän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Ensiksikin istutuskuopan pitää olla riittävän suuri, kasvualustan laadukasta ja rikkaruohotonta sekä vettä ja lannoitusta sopivasti. Vielä kun muistaa laittaa kasvin maahan juuret alaspäin, on tyylipuhdas suoritus jo lähellä.

Pensasaidan istuttaminen on istutustöistä kinkkisimpiä juttuja ja siinä hommassa kannattaa ottaa huomioon pari muutakin asiaa edellälueteltujen lisäksi.

 

Istutusoja auttaa hyvän kasvun alkuun

Yhtenäinen istutusoja on aina eduksi pensasaitaa perustettaessa. Se tekee istutustyöstä kaikin puolin helpompaa. Istutusojassa maa on muokattu kauttaaltaan, rikkakasvit juurineen poistettu ja tulevalla pensasaidalla on yhtenäinen tuore kasvualusta, josta se voi ponnistaa tasaisesti eteenpäin. Ojan kaivaminen onnistuu lapiopelilläkin, mutta jos pihassa tehdään maansiirtotöitä, suosittelen lämpimästi konevoiman käyttöä. Se on superpaljon nopeampaa ja ojasta tulee taatusti syvempi ja leveämpi kuin lapioidessa. Valmis istutusoja täytetään uudella kasvualustalla. Yleensä kannattaa tilata multakuorma säkkitavaran käytön sijaan. Multakuormaa tilatessa kannattaa varmistaa, että multa on varmasti rikkaruohojen juurista vapaata (eli siis peltomultaa). Myös lannoitusta ja kalkitusta on hyvä tiedustella, jotta osaa annostella ravinteet sopivalla kädellä.

 

Pensasaitataimien valinta

Taimihankinta tulee luonnollisesti olla tehtynä ennen istuttamista. Taimikaupoille mennessä täytyy olla tiedossa istutettavan alueen pituus. Asiantuntevasta taimikaupasta saa apua kasvilajin valintaan, sopivan istutusetäisyyden määrittämiseen ja tarvittaessa maaperän parantamiseen valitulle kasville sopivaksi, mutta nämäkin asiat voi selvitellä valmiiksi jo kotona. Istutusetäisyyksissä on kasvikohtaisia eroja, mutta noin 60 sentin taimiväli sopii valtaosalle pensaista. Mikäli valitset käytettäväksi edullisia avojuurisia aitataimia, pitää istuttaminen hoitaa kasvin ollessa lepotilassa (lehdettömänä) eli siis varhain keväällä tai vasta syksyllä lehtien tiputtua. Yleensä avojuutitaimia ei ole muina ajankohtina saatavillakaan. Ruukuissa kasvavia astiataimia voi sen sijaan istuttaa läpi kasvukauden. Astiataimet ovat kalliimpia, mutta niissä on mukana hyvä juuristo sekä usein jo valmiiksi hyvin haaroittunut latvus. Ruukkutaimista tehty pensasaita on siis jo heti istuttaessa valmiimpi ja kasvaa täyteen mittaansa avojuurisista piiskataimista istutettua aitaa nopeammin.

Hankitut avojuuritaimet säilytetään vesiastiassa istutushetkeen saakka. Ruukkutaimet kastellaan hyvin, kelpo kikka on upottaa ne vesiastiaan ja antaa ruukkujen imeä itsensä vettä pullolleen. Kasteleminen ennen istuttamista on paljon helpompaa ja nopeampaa kuin yrittää saada juuripaakut kunnolla kosteiksi istuttamisen jälkeen.

20170722_103907

 

Pensasaidan istuttaminen vaihe vaiheelta

Kaivettu istutusoja kannattaa merkitä maastoon ennen, kuin se on täytetty kasvualustalla. Ihmisen muisti on lyhyt ja ojan tarkka sijainti katoaa mielestä heti, kun sen päällä ympäristön kanssa samassa tasossa oleva multakerros. Merkitsemiseen voi käyttää vaikka lyhyitä keppejä. Paina mieleesi, merkitsitkö kepeillä ojan reunan vai keskikohdan. Pensasaidan linja hyvä tehdä näkyväksi esimerkiksi linjalankaa käyttäen. Niin taimet on helpompi istuttaa samaan linjaan pienen siksak-kuvion sijaan ja aidasta tulee suora.

Linjalangalle mitataan ja merkitään taimien istutuskohdat. Ruukkutaimet voi sijoittaa istutuskohdalleen odottamaan, piiskataimia varten istutuskohta merkitään maahan esim. istutuslapiolla painaen (avojuuritaimia ei voi nostaa vesiämpäristä kuivalle maalle). Mittanauhan kanssa touhuaminen on mullan seassa suttuista ja vaikeaa, rullamitta rohisee ja jumiutuu hiekanmuruista alta aikayksikön. Oikea istutusväli kannattaakin mitata ja merkitä vaikka haravan varteen tai käyttää sopivan pituista laudanpätkää tms. mittana. Kun istutuskohdat on merkitty, varmistetaan, että ne täsmäävät taimimäärän kanssa ja tehdään tarvittessa korjaukset istutusväleissä.

Seuraavaksi kaivetaan istutuskuopat. Jos istutusojassa on yhtenäinen reilu kasvualusta, riittää, että istutuskuoppa on vähän ruukkua isompi. Kuoppien pohjalle lisätään tarvittaessa lannoitteet ja kalkki. Kun kuopat on kaivettu, täytetään ne vedellä ja odotetaan sen imeytymistä kasvualustaan. Kuoppien kastelu on jälleen paljon helpompaa, kuin maamassan kastelu maan pinnalta käsin istuttamisen jälkeen.

Tiukalle vedetty injalanka on pensasaidan istuttajan paras kaveri.

Tiukalle vedetty linjalanka on pensasaidan istuttajan paras kaveri.

Taimet istutetaan kasteltuihin kuoppiin. Tarkkaile linjalangan avulla, että taimet tulevat samaan linjaan. Mielestäni helpointa on tähdätä taimen reuna lankaan keskikohdan sijasta, ettei lanka lähde vetämään vinoon sen takertuessa taimen oksaan. Kun oikea istutuskohta on löytynyt, lisätään taimen ympärille multaa ja tiivistetään multa reipaasti painelemalla. Taimen tulee pysyä tiukasti paikoillaan, jos nostat sitä kevyesti oksista ylöspäin. Työn edetessä käännetään katsetta välillä taaksepäin ja tarkistetaan, että linja pitää.

Kun taimet on istutettu, irrotetaan niistä mahdolliset taimilaput ja muut merkit. Myös kuolleet ja katkeilleet oksat poistetaan. Mikäli pensaiden oksia lakoaa maahan, voi niitäkin lyhentää, koska ne tuskin nousevat enää suoriksi ylöspäin. Piiskataimille tehdään reipas istutusleikkaus taimien haaroittumisen edistämiseksi. Ruukkutaimien leikkaaminen voi olla maltillisempaa. Leikkaamiseen kannattaa kysyä täsmävinkit taimia hankkiessa, koska taimityyppi, kasvilaji ja taimen koko vaikuttavat siihen melkoisesti.

Lopuksi siivotaan jäljet, taputetaan itseä olkapäälle hyvin tehdystä työstä ja nautitaan lopputuloksesta. 🙂

Ps. Mikäli olet aikeissa kylvää nurmikkoa pensasaidan viereen, jätä n. 50 cm rako kylvöksen reunan ja pensasaidan väliin. Pensasaidan alla kasvava nurmikko ottaa maasta ravinteet ja vedet ja siten hidastaa taimien kasvua. Nurmikkoa ei saa myöskään aidan seasta leikatuksi ja lopputulos on ilman jatkuvaa kitkemistä pian hyvin sotkuinen sekameteli.

Valmista tuli! Aika nauttia istutustyön tuloksesta.

Valmista tuli! Aika nauttia istutustyön tuloksesta.

Recommended Posts