Miltä pihasi näyttää talvella?

 In Pihasuunnittelu

Valo lisääntyy päivä päivältä ja luonto on talvisasussaan lumipeitteellä tai ilman. Nyt onkin hyvä aika katsoa omaa pihaa ihan rauhassa. Oletko tyytyväinen talviseen näkymään vai kaipaatko sinne jotain lisää?

Havut tuovat ikivihreinä väriä ympäri vuoden. Niiden vihreys toimii pihassa myös rauhoittavana elementtinä kaikkina vuodenaikoina. Suurten puiden lisäksi monista lajeista on saatavana myös kääpiöversioita, joiden koko vaihtelee noin puolesta metristä pariin metriin.

Myös monet lehtipuut ja -pensaat ovat talviasussaan kauniita. Oletko koskaan kiinnittänyt huomiota puiden ja pensaisen runkojen ja oksien muotoon ja väriin? Esimerkiksi korallikanukan kirkkaan punaiset oksat näkyvät lumisessa maisemassa kauas. Kanukasta löytyy myös keltaoksaisia lajeja. Pajun eri lajikkeet tarjoavat samoja värejä hieman hillitymmissä sävyissä. Marjoja tai hedelmiä tuottavien lajien sato voi pysyä pitkään oksien koristeena (esim. valkolumimarja, aronia, koristeomenapuut, pihlajat).

 

Ota kuva pihasi talviasusta

Vaihtoehtoja on siis paljon. Kasvia valittaessa sen muoto ja väri eivät voi kuitenkaan olla ainoita valinnan perusteita, vaan huomioon pitää ottaa mm. myös kasvupaikan olosuhteet sekä kasvin koko täysikasvuisena. Onkin hyvä ajatus ottaa talvipihasta kuvia. Erityisesti kuva kannattaa napata silloin, jos joku kohta tuntuu kaipaavan muutosta. Jos et voi mitata kohdetta, lisää kuvaan elementti, joka auttaa myöhemin mittasuhteiden hahmottamisessa (vaikka harjan varsi, lasten lumilapio tms.). Kuvan kanssa voit palata pohtimaan ratkaisua netin tai kirjojen ääressä. Kuvista on iloa viimeistään keväällä, kun on aika suunnata taimikauppaan ja ryhtyä istutuspuuhin.

Jos piha ei tunnu kaipaavan uusia kasveja, eloa talvipihaan saa nopeasti vaikkapa värikkäällä lintulaudalla. Myös talvea kestävät koristeet ovat oiva tapa tuoda väriä talvimaisemaan.

Recent Posts