Kriikunalikööriä talvi-iltojen varalle

 In reseptit

Vuosi sitten kriikunapuu antoi satoa muutaman litran verran. Osa sadosta napsittiin parempiin suihin heti tuoreeltaan, mutta osasta satoa tein kriikunalikööriä Kotiliedessä aikoinaan julkaistun kirsikkaliköörin ohjeella. Syksyllä tekeytymään laitettu likööri valmistui jouluksi ja sen mausteinen aromi sopiikin hyvin joulunaikaan. Liköörissä käytetyt mausteet ovat lämmittäviä ja likööritilkka kylmänä talvi-iltana toimii viluvarpaan sisäisenä villasukkana.

Tänä vuonna kriikuna- ja luumupuu antavat satoa vähintäänkin yltäkylläisesti. Nyt onkin uudet luumureseptit sekä säilöntävinkit tarpeen, sillä syksyn sadon säilöntään ei pelkkä likööriresepti enää riitä.

 

Kriikunalikööri

2 l kriikunoita tai luumuja

1 l ruokosokeria (Reilun kaupan, luomu)

2 kanelitankoa

4 tähtianista

1 rkl kokonaisia mausteneilikoita

1 l vaaleaa rommia tai kirkasta viinaa

(2 dl Amaretto-mantelilikööriä)

1. Huuhdo hedelmät ja poista karat. Aseta mausteet riittävän suuren lasitölkin pohjalle. Kaada kirsikat ja sokeri kerroksittain mausteiden päälle. Painele kirsikoita esimerkiksi perunanuijalla, jotta marjat hieman murskautuvat. Anna mehustua muutaman tunti. Kaada päälle alkoholi. Peitä astia kannella ja anna olla huoneenlämmössä noin kaksi kuukautta. Kääntele astiaa päivittäin, jotta sokeri sulaa ja maku tasaantuu.

2. Siirrä astia jääkaappiin tai kellariin ja anna maustua vielä pari kuukautta. Kääntele välillä astiaa.

 

Käytin reseptissä kaapista löytynyttä intiaanisokeria. Siinä on oma arominsa, joka sopi likööriin oikein hyvin. Kriikunalikööristä tulee väriltää tummaa, joten inkkarisokerin ruskea värikään ei haitannut. Alkoholina käytin kirkasta viinaa ja unohdin manteliliköörin tarkoituksella pois reseptistä. Ajatukseni oli, että vahvat mausteet tuovat ominaismakuaan niin voimakkaasti, että rommin tai Amareton hienoudet jäävät helposti niiden varjoon. Vielä riittää kokeiltavaa tässäkin reseptissä ennen kuin voi varmuudella sanoa parhaan version löytyneen.

Recommended Posts