Omenamehu valmistuu helposti viinihapolla

 In reseptit

Omppupuut antavat viimeinkin satoaan ja on säilöntäaika. Perinteisten soseiden ja hillojen lisäksi omenoista voi tehdä myös mehua kotikonstein eikä siihen tarvita mehumaijaa, puristinta tai erikoisvälineitä. Meidän pihan omppupuut ovat vielä sen verran nuoria, että satoa ei tule niin paljoa, että mehuasemalle kannattaisi lähteä. Tällä reseptillä olemme kuitenkin saaneet jo vuosia omppumehua talven varalle. Mehu muuten tunnetaan lapsivieraiden keskuudessa ”herkkumehuna” eikä kannullinen ehdi kauaa pöydällä vanheta.

 

           Omenamehu viinihapolla

Puoli ämpäriä omenalohkoja (n. 5 l)
Puoli ämpäriä kiehuvaa vettä
50 g viinihappoa

(sokeria ja vettä)

Kiehuva vesi kaadetaan ämpäriin omenalohkojen päälle ja annetaan jäähtyä noin 15 minuuttia. Jätä ämpäri hieman vajaaksi, jotta seosta pystyy hämmentämään ja kansi mahtuu kiinni. Viinihappo liotetaan veteen ja hämmennetään mukaan seokseen. Ämpäri peitetään kannella ja annetaan seistä 2-3 vuorokautta. Tekeytynyt mehu siivilöidään ja kuumennetaan kiehuvaksi. Mehu pullotetaan ja varastoidaan viileässä tai pakastetaan.

Omenalajike ja omenoiden kypsyysaste vaikuttaa mehun väriin ja happamuuteen. Punaisista omenoista tulee punertavaa mehua, kun taas vaaleitten omenoiden mehu on lähes väritöntä. Syntynyt mehu on hapanta tiivistettä ja se laimennetaan sekä makeutetaan ennen nauttimista. Sopiva laimennussuhde on kokemukseni mukaan 1 osa mehua ja 4 osaa vettä.

 

Recommended Posts