Talvipäivän appelsiinisalaatti

 In reseptit

Appelsiinien sesonki on parhaimmillaan ja nyt tuota mehukasta oranssia hedelmää kannattaakin hyödyntää monipuolisesti. Oma appelsiinisuosikkini on salaatti, johon tutustuin kymmenisen vuotta sitten ystäväni luona. Sittemmin resepti on keittössäni varioitunut ja siitä tuntuu muotoutuvan joka vuosi vähän uudistunut versio. Tänä vuonna appelsiinisalaatti on saanut lisäsävyjä inkivääristä ja sitä myötä roolin flunssankarkottajana. Nokkonen tai muu viherjauhe paitsi koristaa salaatin myös lisää siihen hyvää tekeviä vitamiineja ja hivenaineita.

Perinteisesti salaatti toimittaa meillä iltapalan virkaa, mutta suolaisen elementin lisääminen tekee siitä tuhdimman aterian. Oma suosikkinisuolainen appelsiinisalaatin päälle on juustoleipä, mutta myös esimerkiksi suolaliha tai oliivit toimivat salaatissa mainiosti. Kupin pohjalle jäävä liemi kaavitaan parempiin suihin tuoreella leipäpalalla, jos luonto ei anna periksi hörppiä lientä suoraan kupin reunalta. Salaatin ohessa maistuu itämaiseen sävyyn maustettu tee.

Appelsiinisalaatti (4 annosta)

4 – 6 appelsiinia
¼ punasipulia
2 valkosipulin kynttä
2 cm tuoretta inkivääriä
0,5 dl oliiviöljyä

koristeeksi hyppysellinen nokkosensiemeniä tai viherjauhetta.

Tarjoiluun halutessa
juustoleipää / suolalihaa / oliiveja tms.
tuoretta vaaleaa leipää
teetä

Leikkaa appelsiineista kuori irti ja kuutioi hedelmät. Suikaloi punasipuli ohuiksi kiekoiksi. Hienonna valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Laita ainekset kulhoon ja valuta päälle oliiviöljy. Sekoita varovasti. Anna maustua huoneenlämmössä ainakin puoli tuntia. Annostele salaatti tarjoiluastioihin, (lisää suolapalat,) koristele annokset ja nauti teekupposen keralla.

 

20170107_183654

Recent Posts