Joulu meni jo – mitä teen joulukukille?

 In Vinkit

Joulupyhien mentyä monissa kodeissa aletaan pikkuhiljaa purkamaan koristuksia. Kun kuusi on kannettu ulos tai pistetty takaisin laatikkoonsa ja koristeet nostettu takaisin hyllylle odottamaan ensi joulua, kääntyy katse joulukukkiin. Mitä niiden kanssa pitäisi tehdä? Kukinnasta kannattaa tietysti nauttia loppuun saakka eivätkä kaikki kukat jouda kompostiin kukinnan loputtuakaan.

Hyasintti

Hyasintin kukinta on melko nopeasti ohi ja joulusesongista pitkään nauttivilla hyasintteja voikin kulua monta kierrosta. Nuutuneesta kukasta ei tarvitse välttämättä luopua, vaan voit kokeilla kukittaa sitä uudelleen. Kuihtuneen hyasintin kukkavarsi katkaistaan ja lehtien annetaan lakastua. Lehtien kuihduttua kastelu lopetetaan ja kukkasipuli siirretään pimeään ja kuivaan paikkaan.

Kevään tullen (kun maa alkaa olla sula) sipuli nostetaan jälleen valoon ja sitä kastellaan varoen. Kastelun yhteydessä voi antaa sipulikukille tarkoitettua ravinnetta purkissa olevan ohjeen mukaan. Kun sipuli alkaa versoa, istuta se maahan noin 10 sentin syvyyteen tai tee siitä asetelma kuistille tai parvekkeelle. Kesän kukinta ei ole yhtä runsas kuin talvella, mutta hyasintti voi kukkia parikin kertaa kesän aikana. Koska hyasintti on edullinen joulukukka ja kukinta tahtoo hiipua kerta kerralta, ei pidä tuntea syyllisyyttä vaikka heittäisikin kuihtuneen kukan kompostiin sipuleineen päivineen.

Amaryllis eli ritarinkukka

Amaryllis on sipulikukka, jota ei kannata hylätä joulun jälkeenkään. Ei varsinkaan silloin, mikäli kukkasi on värinsä, kokonsa tai muun ominaisuutensa puolesta erityisen ihana ja ainutlaatuinen. Amaryllis on nimittäin kohtalaisen helppo saada kukkimaan uudelleen, joten sitä kannattaa yrittää.

Leikkaa kukkavarret pois kukinnan hiivuttua. Jatka kuitenkin amarylliksen kastelua, sijoita se valoon ja anna sen kasvattaa itselleen kunnon lehdet. Kasvia kannattaa muistaa myös lannoittaa säännöllisesti (sipulikukkalannoite tai kastelulannoite annosteltuna valmistajan ohjeen mukaan). Kesäksi amarylliksen voi nostaa ruukkuineen ulos varjoisaan paikkaan. Syyskuussa kasvi tuodaan sisälle ja sijoitetaan kuivaan ja viileään. Kastelu lopetetaan ja lehtien annetaan kuihtua. Sipuli istutetaan uuteen multaan ja varoivainen kastelu aloitetaan, kun kukkavanat alkavat puskea sipulista ulos. Amarylliksen kukaton ja lehdetön lepokausi kestää pari, kolme kuukautta. Lokakuun lopulta alkaen sipulia kannattaakin tarkkailla noin kerran viikossa uuden kasvuunlähdön havaitsemiseksi.

Mikäli amarylliksesi pääsee kuihtumaan jo ennen kesän loppua, ei peli ole välttämättä menetetty. Lopeta kastelu ja siirrä kasvi kuivaan, ja jos mahdollista, viileään paikkaan. Parin kuukauden mentyä, tarkkaile uusien kukkavanojen ilmestymistä säännöllisesti. Uusi kukinta voi hyvinkin ilmoittaa tulostaan, mutta se ei välttämättä ajoitu juuri joulun aikaan.

Joulusypressi (lawsoninsypressi, huonekataja, joulukataja)

Sypressin hoitoa jatketaan joulun jälkeen kuten joulun aikaankin. Tärkeintä on riittävä kastelu, sillä kuiva ja lämmin huoneilma kuivattavat sypressin nopeasti. Kasvia ei saa päästää rutikuivaksi, koska neulaset ruskettuvat ja kuivuvat herkästi. Sypressille kannattaakin järjestää suojaruukku tai aluslautanen, jonka kautta sitä voi kastella niin paljon kuin kasvualustaan suinkin vettä imeytyy. Sypressi hyötyy myös sumuttelusta. Sijoita sypressi kauas pattereista ja muista lämmönlähteistä.

Sypressi sijoitetaan valoisaan tai puoliaurinkoiseen paikkaan. Muistathan kuitenkin suojata sen kevät- ja kesäauringon paahtavimmilta auringon säteiltä – neulaset kuivuvat herkästi! Kesällä sypressin voi sijoittaa myös ulos varjoisaan paikkaan. Talvella kasvi pärjää myös viileässä, kunhan lämpötila on plussan puolella. Keväällä ja kesällä sypressiä lannoitetaan parin viikon välein (havu-rodolannos tai kastelulannoite). Sypressi ei vaadi leikkaamista, mutta muodosta uloskasvaneet ja ruskettuneet oksat voi toki napsaista pois.

Joulutähti eli tähtilatva

Joulutähti on oikealla hoidolla joulukukista pitkäikäisimpiä. Kasvi on kuitenkin hoidon suhteen vaativa: kosteutta tulee olla sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän. Myöskään kylmä tai veto eivät ole tälle kasville mieleen. Mikäli hoidossa menee jotain pieleen, kasvi antaa palautetta hoitajalleen pudottamalla lehtensä.

Joulun jälkeen joulutähden voi latvoa (katkaista varret värikkäiden suojuslehtien alapuolelta) ja jatkaa varovaista kastelua lannoitevedellä (kastelulannos). Joulutähti kasvattaa uusia vihreitä lehtiä, jos olosuhteet ovat suotuisat ja sitä voi pitää viherkasvina.

Joulutähden uudenlleen kukittaminen vaatii omat niksinsä. Kukka on ns. lyhyen päivän kasvi ja vaatii kukkiakseen tarkasti toteutetun valohoidon (tai oikeastaan pimeähoidon). Syksyllä joulutähdelle annetaan kahdeksan viikon ajaksi olosuhteet, joissa se saa olla 12-14 tuntia vuorokaudessa pilkkopimeässä. Sopivien olosuhteiden järjestäminen on usein vaativaa ja kotioloissa kukinta ei yllä ammattipuutarhojen tasolle.

Jouluruusu

Jouluruusu vaatii pitkän kasvatusajan puutarhalla ja on siksi joulukukista arvoikkaimpia. Jouluruusu menestyy puutarhassa, joten jos sinulla tai ystävälläsi on piha, älä heitä tätä kasvia menemään. Joulun jälkeen jouluruusu kannattaa sijoittaa viileään. Ei pidä säikähtää, vaikka kukka olisi lehdetön raasku. Kasvin salaisuus on sen juurissa, jotka ovat yleensä hyvävoimaiset, vaikka maanpäällinen osa antaisi muuta ymmärtää. Älä päästä multaa rutikuivaksi, mutta varo liikaa märkyyttä, joka voi mädättää juuret.

Keväällä, kun maa on sulanut, on aika istuttaa jouluruusu ulos. Valitse paikaksi puolivarjoinen tai varjoinen paikka, joka läpäisee hyvin vettä. Jouluruusu on erinomainen puiden ja pensaiden aluskasvi. Jouluruusu aloittaa kukintansa jo varhain – leutoina talvina se voi olla Etelä-Suomessa nimensä mukaisesti kukassa jo joulunaikaan. Pohjois-Suomessa hanget suojaavat jouluruusua, mutta vähälumisessa etelässä kasvi on hyvä suojata pakkasilta esimerkiksi havuilla.

Huonekuusi (norfolkinaraukaria, araukaria)

Huonekuusi nauttii viileästä ja valoisasta paikasta, mikä on Suomen talvisissa oloissa monesti haasteellista. Ihanteellinen lämpötila huonekuuselle on 5 -15 astetta, mutta se voi pärjätä ongelmitta, jos lämpötila ei nouse yli 20 asteen. Älä sijoita huonekuusta patterin läheisyyteen!

Tasainen kosteus on huonekuusen hoidossa tärkeää, kastele sitä siis usein. Suojaruukun tai aluslautasen avulla voit antaa kasvualustan imeä vettä pari kertaa viikossa niin paljon kuin se kykenee. Huonekuusi hyötyy myös sumuttelusta, voit käyttää sitä myös suihkussa. Mikäli kasvi on talvella sijoitettu viileään, myös kastelutarve vähenee, mutta kasvia ei saa silloinkaan päästää rutikuivaksi. Keväällä ja kesällä huonekuusta lannoitetaan parin viikon välein (havu-rodo lannos, kastelulannos).

Huonekuusi ei kaipaa leikkaamista, vaikka neulasensa karistaneet alaoksat voi toki huoletta poistaa. Kasvi istutetaan suurempaan ruukkuun 3-4 vuoden välein. Kasvualustaksi valitaan kukkamultaa, johon lisätään hieman hiekkaa ja lekasoraa.

Recommended Posts