Lehtokotilojahtiin N… Y… T…!

 In Piha-ajatuksia, Vinkit

Syyskosteat houkuttelevat kotilot esiin piiloistaan. Niillä on kiire tankata ravintoa ja munia vielä ennen kuin vetäytyvät talvilevolle. Jos taistelet pihassasi kotiloita vastaan, nyt on mitä parhain aika kurittaa kotilokantaa. Kun lämpötila alkaa painua 5 asteen tuntumaan, kotilot katoavat maan alle talvehtimaan ja seuraavan kerran ne kiipeävät koloistaan kevätauringon lämmittäessä maata.

Kotilot löytyvät kostealla kelillä helposti, kun ne hakeutuvat maanrajasta kasvien lehdille ja niiden kerääminen on helppoa. Kerääminen todella kannattaa, sillä yksi kotilo voi tuottaa kesän aikana satoja munia.

 

Lehtokotilon läpikuultavia munia ja juuri kuoriutuneita läpikuultavia pikkukotiloita taimiruukun pinnassa.

Lehtokotilon läpikuultavia munia taimiruukun pinnassa.

Keräämiseen on monta taktiikkaa, yleisimmin taidetaan kehottaa keräämään kotilot astiaan ja kaatamaan niiden päälle kuumaa vettä. ”Liian vaivalloista!” totesin taannoin. Minulla on tapana valita kotilojahtiin korkillinen leveäsuinen pullo tai purkki (esim. tiivistemehu- tai lasinpesunestepullo sekä maitotölkki toimivat hyvin) ja täyttää siitä noin 1/3 etikalla tai lasinpesunesteellä. Kotilot kohtaavat nopean lopun tippuessaan väkevään liemeen. Jätteen hävittäminen on myös helppoa: korkki kiinni ja sekajätteeseen.

Lehtokotiloista riittäisi tarinaan ihan juttusarjaksi asti ja palaan tähän aiheeseen varmasti. Nyt kuitenkin pikainen lauantaiaamun postaus vinkiksi niille, joiden viikonlopussa on hieman aikaa myös pihahommille.

Recent Posts