Puut suojaan jyrsijöiltä

 In Vinkit

Rusakot tuntuvat viihtyvän pihallamme ympäri vuoden. Viimeistään lumipeitteen saapuminen ajaa niitä kohti puutarhoja, kun ravinto peittyy lumeen. Toiset kasvit kelpaavat pitkäkorville paremmin kuin toiset, mutta ne huonommin maistuvatkin katkotaan tarpeen tullen. Piharusakkomme on nimittäin päättänyt, että hänen polkunsa kulkee kahdesta kohtaa aronia-aitamme läpi. Ei ristiturpa aitaa syö, kunhan vain katkoo oksat kulkunsa tieltä ja jättää ne maahan lojumaan. Aronialle moisesta toiminnasta ei haittaa koidu vaan tappiot ovat pikeminkin aidan omistajan henkisellä puolella.

Ne paremmin kelpaavat kasvit kannattaa kääriä verkon suojiin rusakon hampailta. Verkon on syytä olla yli metrin korkea, sillä takajaloilleen kohottautuvalla rusakolla on ulottuvuutta yllättävän paljon. Ja vielä enemmän, mikäli lumipeite verkon ympärillä nousee korkealle. Erityisesti kannattaa suojata jyrsijöille maistuvat puut: luumut, kirsikat omenat ja vaahterat. Omenaa lukuunottamatta edellämainitut ovat myös mahlavuotoisia, joten jyrsittyinä ne voivat keväällä kirjaimellisesti vuotaa kuiviin. Rusakkoa vastaan tehoaa hyvin isosilmäinen verkko, mutta jos pihalla asustelee myös myyriä, kannattaa verkoksi valita tiheäsilmäisempi jyrsijäverkko. Myyrät kulkevat maan pinnalla lumipeitteen alla ja niiden kulkua voi estää tallaamalla lumen puiden ympäriltä tiiviiksi kerrokseksi.

Myös monet pensaat, kuten esimerkiksi angervot maistuvat rusakoille. Niiden suojaamisesta en ole ollut kovin huolissani. Pihassamme kasvaa nimittäin koivu-, rinne-, keiju- ja ruusuangervoita, joiden kukinta ei kärsi, vaikka rusakko vetelisi ne parempiin suihin maata myöten. Sen sijaan mm. norjan- ja idänvirpiangervot valmistelevat kukintansa jo syksyllä ja nälkäinen pupu voi pistellä kukka-aiheet poskeensa talven aikana.

Omakohtainen havaintoni on, että puiden kuori alkaa maistua tontillamme majaileville rusakoille vasta kevättalvella. Toisaalta olen kuullut surullisen tarinan, jossa istutettu omenapuu oli kaluttu ympäriinsä jo ensimmäisenä istutuksen jälkeisenä yönä. Jos siis haluaa pelata varman päälle, on paras pitää rakkaimmat puunsa aina suojattuina.

Recommended Posts