Tulppaanit tuovat kevään – näin saat kimppusi kestämään

 In Vinkit

Tulppaanit ovat ilmestyneet laajalti marketteihin ja mikä onkaan ihanampi tapa piristää päivää tai ilahduttaa ystävää kuin kimppu kukkia. Näillä parilla niksillä saat tulppaanikimpustasi ryhdikkään ja kestävän.

Valitse kimppu huolellisesti

Mikäli tulppaanien ei tarvitse olla heti täydessä loistossan, valitse nuppuinen kimppu. Kukat avautuvat nopeasti huoneenlämmössä ja nuppuinen kimppu on hieman pitkäikäisempi. Tarkista kimppua valitessasi, että kukkien terälehdet ovat vähän vähän raollaan, kuin avautumaisillaan, eivätkä supussa kiertyneenä toistensa ympärille. Suppuiset nuput tuottavat monesti pettymyksen, kun kukat eivät avaudukaan. Voit myös tarkistaa varovasti, että kukan ja varren yhtymiskohta on jämäkkä eivätkä nuput nuoku surullisesti.

Markettitulppaanit myydään usein ”kuivina” eli ne eivät ole myytäessä vedessä. Tulppaani on silloin rakenteeltaan veltto ja varsien imupinnat ovat kuivat. Tällaisen kimpun käsittely aloitetaan leikkaamalla varsiin uudet imupinnat. Käytä terävää, ohutteräistä veistä, hedelmäveitsi on oivallinen. Älä käytä saksia, sillä ne murskaavat kasvisolukkoa.

Maljakkoon vähän kylmää vettä

Kun kukkavarsissa on uudet imupinnat aseta kimppu suojamuoveineen päivineen maljakkoon runsaaseen viileään veteen ainakin puoleksi tunniksi keräämään nestejännitystä. Kimpussa on riittävästi ryhtiä, kun varret ja lehdet narskuvat. Nyt voit poistaa suojamuovin ja kimppua koossa pitävät kumilenkit. Asettele kukat maljakkoon. Käytä kylmää vettä sen verran, että varsista on upoksissa muutama sentti. Tulppaani imee vettä jonkin verran myös varrellaan ja kovin runsas sekä lämmin vesi nopeuttavat kukintaa ja nuupahtamista. Tulppaani ei myöskään kaipaa veteensä virkistettä – se vain lyhentää kimpun kestoa.

Yöksi viileään

Sijoita maljakko kauas pattereista ja muista lämmönlähteistä sekä etyleeniä tuottavasta hedelmäkulhosta. Mikäli mahdollista, siirrä tulppaanit yöksi ja työpäivän ajaksi viileään, vaikka jääkaappiin. Näin hidastat kasvin elintoimintoja ja pidennät kimpun ikää. Tulppaani ei ole arka kylmälle, eikä kärsi viileästä. Jäätyminen on niille kuitenkin liikaa.

Tulppaanin luonteeseen kuuluu, että sen varsi jatkaa kasvua maljakossa. Ovatpa jotkut tulppaanilajit tunnettujakin viehkosta tavastaan kasvattaa erityisen pitkät ja kiemurtelevat varret. Varsia voi tarvittaessa leikata lyhyemmäksi veden vaihdon yhteydessä. Tarkkaile, että kukkavarsien imupinnat pysyvät vedenpinnan alapuolella ja lisää maljakkoon tarvittaessa kylmää vettä.

Recommended Posts